Balonul chinez care a survolat SUA nu a strâns informaţii

Publicat:

Balonul chinez doborât de Statele Unite în februarie deasupra Oceanului Atlantic nu a adunat informaţii în timp ce a survolat teritoriul american, a anunţat joi Pentagonul, relatează AFP, potrivit agerpres.

“Credem că nu a strâns informaţii în timp ce traversa ori survola Statele Unite”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului american al Apărării, Pat Ryder.


Citeşte şi: ”Ancora” estică a NATO vrea mai multe trupe americane pentru a descuraja Rusia

Statele Unite au “luat măsuri pentru a limita” obţinerea de informaţii de către balon, a adăugat el, ceea ce “cu siguranţă a ajutat”.

Pat Ryder nu a oferit detalii suplimentare despre aceste măsuri.

Acest balon uriaş a traversat Statele Unite de la vest la est, din Alaska până în Carolina de Sud, de la sfârşitul lui ianuarie până la începutul lui februarie.

El a zburat deasupra unor instalaţii militare strategice.

Balonul a fost doborât pe 4 februarie deasupra Atlanticului, iar resturile sale au fost recuperate de armata americană, care de atunci îi studiază conţinutul.

Incidentul a tensionat relaţiile dintre Beijing şi Washington. Secretarul de stat american, Antony Blinken, şi-a anulat o vizită planificată de mult în China.

Washingtonul a afirmat că este un balon de spionaj, ceea ce Beijingul a negat, susţinând că el a deviat involuntar în spaţiul aerian american.

Citeşte şi: Putin, Prigojin și pericolul unui dezastru – Black News

La acea vreme, un oficial american a declarat că dispozitivul era dotat cu mai multe antene, dintre care unele probabil erau capabile să capteze şi să geolocalizeze comunicaţii.

În iunie, preşedintele american, Joe Biden, a spus că, în opinia sa, “liderii chinezi nu ştiau” unde era balonul sau ce conţinea.

“Cred că a fost mai degrabă stânjenitor decât intenţionat”, a adăugat el.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Reacţia Israelului la moartea lui Raisi: „Nu am fost noi!”

Reacţia Israelului la moartea lui Raisi: „Nu am fost noi!” Israelul nu a fost implicat în niciun fel în moartea președintelui iranian Ebrahim Raisi și a...

Acces limitat în spații publice. Zeci de delegații vin la Chișinău

Acces limitat în spații publice. Zeci de delegații vin la Chișinău În următoarele câteva  zile, accesul cetățenilor în anumite spații publice va fi limitat,...

Usatîi vrea „stare de urgență”: „Problemele sunt critice… ”

Usatîi vrea „stare de urgență”: „Problemele sunt critice... ” Fostul primar de Bălți, Renato Usatîi, consideră că în Republica Moldova se impune o nouă stare...

Comisia Europeană justifică ajutorul acordat Iranului pentru găsirea elicopterului prezidenţial

Comisia Europeană justifică ajutorul acordat Iranului pentru găsirea elicopterului prezidenţial Comisia Europeană a declarat luni că ajutorul pe care l-a oferit duminică eforturilor de căutare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.