Budapesta agreează eurointegrarea Republicii Moldova

Publicat:

Budapesta agreează eurointegrarea Republicii Moldova

Sunt șanse mari ca Republica Moldova să înceapă negocierile de aderare la Uniunea Europeană la sfârșitul lunii iunie. O spune directorul executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), Iulian Groza. Potrivit lui Groza, există disponibilitate politică din partea statelor membre ca negocierile de aderare să fie demarate cât mai curând. În același context, directorul executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice (IPIS), Vadim Pistrinciuc, spune că, deși reformele în Republica Moldova nu au viteza pe care și-o doresc cetățenii, țara se dezvoltă și merită să înceapă negocierile de aderare, notează IPN.

Citeşte şi: Parlamentul Republicii Moldova împlinește 33 de ani de activitate – Stiripesurse.md


Potrivit directorului executiv IPRE, Republica Moldova mai are de îndeplinit două recomandări ale Comisiei Europene pe domeniul justiției pentru a începe negocierile de aderare: numirea unui procuror general și numirea judecătorilor la Curtea Supremă de Justiție.

Budapesta agreează eurointegrarea Republicii Moldova

„Șansele sunt foarte mari. Există disponibilitate politică la nivelul statelor membre pentru ca această decizie să fie luată cu ocazia ședinței Consiliului European din iunie. Comisia Europeană așteaptă ca Republica Moldova să livreze un progres continuu pe reforma justiției. Mai sunt de făcut câțiva pași. E vorba de nominalizarea procurorului general și nominalizarea judecătorilor la Curtea Supremă de Justiție, în urma exercițiului de vetting. Aceste proceduri sunt în derulare. Este important să existe continuitate și să avem rezultate către luna iunie. Chiar doar simpla nominalizare a candidatului la funcția de procuror general poate fi calificată ca un rezultat. CSP deja examinează dosarele celor 4 candidați înscriși în concurs. Candidatul selectat de CSP va trece prin evaluarea comisiei vetting. Important este să nu existe derapaje”, a spus Iulian Groza în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la RliveTV.

În același context, expertul Vadim Pistrinciuc spune că Ungaria nu poate fi o piedică pentru Republica Moldova în calea demarării negocierilor de aderare. Autoritățile de la Budapesta au o retorică specifică în raport cu aspirațiile europene ale Ucrainei, însă agreează eurointegrarea Republicii Moldova, spune Vadim Pistrinciuc.

Budapesta agreează eurointegrarea Republicii Moldova

„În toate comunicatele oficiale ale întâlnirilor miniștrilor de externe cu omologi din Ungaria n-am văzut niciodată ca Ungaria să aibă ceva împotriva aderării Republicii Moldova. Problema pentru noi nu vine de la Bruxelles sau de la Budapesta, ci vine tot de la noi. Eu sunt la fel de optimist. Noi suntem un popor autocritic, dar dacă ne uităm în comparație, în situație de război, de criză regională, cu probleme de logistică, de influență malignă informațională, totuși Republica Moldova merge înainte. Are un vector, construiește ceva, se fac reforme. Nu atât de rapid și de cadențat cum am vrea noi, dar este pace. Sigur că cei din afară știu și despre corupția de la noi, dar o țară și o societate își arată puterea nu doar prin viteza reformelor, dar și prin rezistență”, a spus directorul executiv al Institutului pentru Inițitive Strategice, Vadim Pistrinciuc.

În perioada 20-21 mai, premierul Dorin Recean a condus delegația națională la cea de-a 8-a reuniune a Consiliului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană. În timpul discuțiilor cu oficiali europeni, prim-ministrul Republicii Moldova a reconfirmat angajamentul țării pentru implementarea reformelor ce vizează agenda europeană. Dorin Recean a menționat că autoritățile de la Chișinău au ca obiectiv să înceapă negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeană la sfârșitul lunii iunie.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Reguli mai stricte pentru obţinerea cetăţeniei R.Moldova. Proiectul de lege votat în lectură finală

Reguli mai stricte pentru obţinerea cetăţeniei R.Moldova. Proiectul de lege votat în lectură finală Cererile de acordare a cetăţeniei moldoveneşti vor fi coordonate cu Serviciul...

Meteo 16 iunie 2024: Ploi slabe în nordul țării. Ce maxime vom avea

Meteo 16 iunie 2024: Ploi slabe în nordul țării. Ce maxime vom avea Astăzi, meteorologii prognozează ploi slabe și cer noros pe teritoriul Republicii Moldova....

Evenimentele Zilei de 16 iunie în Istorie

Evenimentele Zilei de 16 iunie în Istorie 16 iunie este a 167-a zi a calendarului gregorian și ziua a 168-a în anii bisecți.   Sărbătorile Zilei de...

Horoscop 16 iunie 2024

Horoscop 16 iunie 2024 Este o zi cu experienţe de neuitat, în care armonia, dragostea şi relaxarea primează. Unii nativi vor fi în centru atenţiei...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.