Calitatea slabă a somnului te face mai înclinat să înjuri, conform unui nou studiu

Publicat:

Calitatea slabă a somnului te face mai înclinat să înjuri, conform unui nou studiu

Un nou studiu publicat în revista Current Psychology a descoperit o legătură între calitatea slabă a somnului și folosirea mai frecventă a înjurăturilor, dar și a autoironiei.

Cercetătorii de la Oklahoma State University au analizat datele de la 309 de studenți și au constatat că cei care dormeau prost aveau tendința de a folosi mai mult autoironia și de a înjura mai des, scrie PsyPost, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și : America este principalul furnizor al Europei de ţiţei, motorină şi gaze naturale lichefiate

Autorul studiului, Shelia M. Kennison, profesor de psihologie, crede că oboseala ar putea fi un factor determinant.

Oamenii pot percepe folosirea înjurăturilor ca fiind o alegere personală legată de caracterul sau dispoziția individului. Cu toate acestea, cercetările sugerează că oboseala ar putea juca un rol important. Și autoironia a fost raportată mai frecvent de către cei cu probleme de somn.

Constatările sugerează că somnul prost nu afectează doar tipul de umor utilizat, ci și tendința de a folosi un limbaj considerat mai provocator, cum ar fi cuvintele vulgare.

Studiile anterioare au documentat pe larg diferențele individuale în ceea ce privește utilizarea și aprecierea umorului și folosirea înjurăturilor, concentrându-se pe efectele unui astfel de limbaj asupra ascultătorilor și identificând diverși factori, inclusiv sexul, vârsta, temperamentul, personalitatea, orientarea politică și cultura, care influențează utilizarea umorului. Cele mai multe dintre aceste studii nu au explorat, însă, impactul utilizării limbajului incitant asupra vorbitorilor înșiși.

Citește și : Rusia a ocupat peste 300 de kilometri pătraţi din Ucraina în 2024

“În studiul de față, m-a interesat dacă utilizarea înjurăturilor poate fi legată de procesele biologice (de exemplu, nivelul de oboseală) care operează sub nivelul conștiinței.”

Sudiul s-a bazat, însă, pe o raportare, ceea ce poate duce la anumite erori.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Alaiba despre creșterea producției industriale: „E devreme să batem din palme”

Alaiba despre creșterea producției industriale: „E devreme să batem din palme” Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, apreciază creșterea producției industriale cu 10% estimată...

Conflict cu focuri de armă în centrul capitalei:  După ce doi clienți ai unui local au refuzat să plătească nota

Conflict cu în centrul capitalei:  După ce doi clienți ai unui local au refuzat să plătească nota Conflict cu focuri de armă în centrul capitalei....

Atac cu cuţitul într-o gară din Bruxelles

Atac cu cuţitul într-o gară din Bruxelles O persoană a fost rănită în timpul unui atac cu armă albă comis luni dimineață în stația de...

Producția industrială crește cu 10% în luna februarie

Producția industrială crește cu 10% în luna februarie În luna februarie 2024 comparativ cu luna februarie 2023 producția industrială s-a majorat cu 10%. Citește și: Ar...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.