Critici influenţi ai Kremlinului adăugaţi pe lista ‘agenţilor străini’

Publicat:

Youtuber, politolog, jurnalişti: Rusia a inclus vineri noi personalităţi influente şi critici ai Kremlinului în lista sa de “agenţi străini”, în mijlocul unui val de represiune de la ofensiva din Ucraina, scrie AFP, potrivit agerpres.   

Ministerul rus al Justiţiei a adăugat nouă persoane pe această listă care include acum peste 140 de media şi personalităţi.


Citește și : Beijingul critică vizita întreprinsă în Taiwan de membri ai Congresului SUA

“Agenţii străini” sunt supuşi la numeroase constrângeri şi proceduri tracasante, sub ameninţarea unor grele sancţiuni. În special, ei trebuie să indice acest statut în toate publicaţiile lor.

Printre nou-veniţi, se regăsesc mai ales youtuberul Iuri Dud, un jurnalist celebru în toată Rusia pentru interviurile şi documentarele sale care abordează subiecte sensibile precum represiunile staliniste sau excesele autoritare din Rusia.

În 2020, el i-a intervievat pe opozantul Aleksei Navalnîi, acum închis în Rusia, şi pe soţia sa, Iulia.

Pe lista “agenţilor străini” au fost incluşi un caricaturist, Serghei Elkin, renumit pentru desenele sale care iau în derâdere puterea rusă, precum şi o influentă politologă liberală, Ekaterina Schulmann.

“Desigur, mă aşteptam la asta”, a declarat pentru AFP Ekaterina Schulmann.

Un jurnalist de investigaţie, Roman Dobrohotov, creatorul media ruse The Insider, şi o activistă pentru drepturile LGBT, Karen Şainian, sunt acum şi ei “agenţi străini”.

În septembrie 2021, Roman Dobrohotov a confirmat că a părăsit Rusia pentru a evita urmărirea penală.

Citește și :  Departamentul de Stat al SUA aprobă vânzarea de echipament militar de 1 miliard de dolari Nigeriei

La 12 aprilie, pe Youtube, Ekaterina Schulmann a indicat, la rândul ei, că a plecat în Germania după ce a avut o bursă ştiinţifică la Berlin. Caricaturistul Serghei Elkin a anunţat la 13 aprilie, pe Facebook, că a părăsit Rusia.

De la ofensiva rusă în Ucraina, zeci de membri ai elitei intelectuale ruse şi jurnalişti au părăsit ţara, în timp ce puterea îşi intensifică presiunea împotriva ultimelor media şi voci critice.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Maia Sandu, decorată la Berlin cu premiul „Robert Blum pentru Democrație 2024”. Ce va facce cu premiul

Maia Sandu, decorată la Berlin cu premiul „Robert Blum pentru Democrație 2024”. Ce va facce cu premiul Astăzi, la Leipzig, șefa statului a primit premiul...

Cristina Gherasimov, viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, a discutat cu șefii misiunilor diplomatice ale Republicii Moldova

Cristina Gherasimov, viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, a discutat cu șefii misiunilor diplomatice ale Republicii Moldova Agenda europeană a țării noastre și importanța unui efort consolidat...

S-a făcut anunțul oficial! Ce se întâmplă cu Balonul de Aur 2020, singurul din istorie neacordat nimănui

S-a făcut anunțul oficial! Ce se întâmplă cu Balonul de Aur 2020, singurul din istorie neacordat nimănui Robert Lewandowski (35 de ani) se poate considera...

Mihai Popșoi: Consiliul Europei este un formator de standarde pentru democrație

Mihai Popșoi: Consiliul Europei este un formator de standarde pentru democrație Consiliul Europei este un actor de neînlocuit și un formator de standarde pentru democrație,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.