Europenilor nu le place politica de migrație a UE

Publicat:

Europenilor nu le place politica de migrație a UE

Potrivit unui sondaj Euronews, 51% dintre europeni consideră recenta politică de migrație a Uniunii Europene ca fiind negativă. 71% ar dori controale mai stricte la frontieră, scrie EURONEWS, potrivit stiripesurse.ro.

Sondajul, realizat de Ipsos pentru Euronews în vederea alegerilor din iunie pentru Parlamentul European, relevă o nemulțumire generală pe această temă. Din cele peste 26.000 de intervievați din 18 țări UE, 51% evaluează negativ politicile de migrație, 32% nici pozitiv, nici negativ și doar 16% pozitiv.


Citeşte şi: Buzu recunoaşte că pensiile nu sunt suficiente pentru un trai decent – Stiripesurse.md

Tendința transcende genurile, grupele de vârstă și profesiile, întâlnindu-se aproape pretutindeni. De fapt, în toate țările luate în considerare, opiniile negative le depășesc pe cele pozitive. Francezii (62%), austriecii (60%) și maghiarii (58%) sunt cei mai critici, în timp ce Danemarca (26%), România (27%) și Finlanda (32%) au cele mai scăzute rate de opinii negative.

Europenilor nu le place politica de migrație a UE

Așa cum era de așteptat, cei mai critici sunt susținătorii grupurilor de extremă dreapta Identitate și Democrație și Conservatori și Reformiști europeni (78 și, respectiv, 65%), dar și, și poate din motive opuse, cei ai grupului de stânga (55% ).

Alegătorii Partidului Popular European sunt în mare parte nemulțumiți (46% față de 20% răspunsuri pozitive), la fel şi cei ai socialiștilor și democraților, deși cu o marjă mai restrânsă (33% față de 24%).

În general, evaluarea impactului UE asupra politicii de migrație este cea mai gravă dintre cele șase chestiuni examinate în sondaj, care include lupta împotriva pandemiei de Covid-19, războiul din Ucraina, protecția mediului, creșterea economică și politicile alimentare.

Rezultatele sondajului sosesc în timp ce noul Pact privind migrația și azilul, reforma legislativă a politicilor de migrație ale UE, care introduce reguli comune în UE pentru a gestiona sosirea și distribuirea solicitanților de azil, se apropie de aprobarea finală.

Europenilor nu le place politica de migrație a UE

Potrivit sondajului, cetățenii europeni ar dori să consolideze controalele la frontieră pentru a combate imigrația ilegală. 71% dintre respondenții la sondaj sunt de acord că acesta ar trebui să fie obiectivul principal în următorii ani, în timp ce 28% își doresc o politică mai primitoare față de migranți și 1% nu comentează.

Polonia (86%), Bulgaria (83%) și Finlanda (83%) sunt țările care susţin cel mai mult „linia dură”, care reprezintă totuși opțiunea preferată de toate țările intervievate.

Două state din sudul Europei, expuse sosirilor neregulate pentru că sunt situate la frontierele externe ale Uniunii, sunt cele în care balanța este aproape în echilibru. În Spania 41% dintre cei intervievați sunt în favoarea unei politici mai primitoare, iar în Italia 39%. În Danemarca, cifra se oprește la o treime dintre persoanele intervievate (34%).

Europenilor nu le place politica de migrație a UE

Şi în acest caz, potențialii alegători ai partidelor conservatoare și liberale sunt înclinaţi să ceară o întărire a controalelor la frontieră: 91% din alegătorii ID, 89% din ECR, 81% din PPE și 72% din Renew Europe. La fel şi alegătorii socialiști (57%), în timp ce doar cei de la Verdi/Ale și La Sinistra gândesc diferit (66% și respectiv 63% în favoarea unei politici mai primitoare).

Andrew Geddes, directorul Centrului pentru Politica Migrației de la Institutul Universitar European, consideră că preocupările legate de migrație au fost alimentate și politizate de partide de extremă dreapta, precum Alternative für Deutschland în Germania, sau Chega în Portugalia, care au înregistrat o creștere în sondajele de opinie.

“Migrația devine o problemă din ce în ce mai importantă, motivând voturile unor secțiuni ale electoratului. Nu este cea mai importantă problemă, însă ponderea ei a crescut. În ultimul deceniu și ceva, nivelurile de îngrijorare privind imigrația au fost legate şi de susţinerea partidelor populiste de dreapta radicală”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Atacuri ucrainene au făcut doi morţi în regiuni ruseşti situate la graniţa cu Ucraina

Atacuri ucrainene au făcut doi morţi în regiuni ruseşti situate la graniţa cu Ucraina Atacuri ucrainene au provocat moartea joi a două femei în regiunile...

Zelenski: Ucraina are nevoie de mai multe arme de la aliați pentru a opri Rusia

Zelenski: Ucraina are nevoie de mai multe arme de la aliați pentru a opri Rusia Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, susține că înaintarea rușilor în estul...

Robert F. Kennedy Jr., candidat independent la alegerile prezidenţiale din SUA

Robert F. Kennedy Jr., candidat independent la alegerile prezidenţiale din SUA Candidatul independent la alegerile prezidenţiale din SUA Robert F. Kennedy Jr., nepot al fostului...

Mii de persoane au mărşăluit în Malmo pentru a protesta împotriva participării Israelului la Eurovision

Mii de persoane au mărşăluit în Malmo pentru a protesta împotriva participării Israelului la Eurovision Mii de persoane au mărşăluit în linişte pe străzile din...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.