Jens Stoltenberg face o vizită-fulger la Kiev

Publicat:

Jens Stoltenberg face o vizită-fulger la Kiev

Șeful NATO, Jens Stoltenberg, le-a spus luni ucrainenilor că membrii alianței sale nu și-au respectat promisiunile de ajutor militar din ultimele luni, dar a afirmat că fluxul de arme și muniții va crește acum. Într-o vizită neanunțată în Ucraina, secretarul general al alianței militare transatlantice a purtat discuții cu președintele Volodimir Zelenski și urma să se adreseze parlamentului ucrainean, Rada Supremă, notează Reuters.

Citeşte şi: Manifestaţie de amploare în capitala Georgiei. Zeci de mii de oameni au ieşit în stradă pentru Europa – Stiripesurse.md


Vizita sa, a treia de la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia în februarie 2022, are loc într-un moment dificil pe câmpul de luptă pentru Ucraina. După o contraofensivă ucraineană eșuată anul trecut, forțele rusești au preluat inițiativa – cel puțin în parte din cauza lipsei de arme și muniții din partea partenerilor occidentali ai Kievului.

Jens Stoltenberg face o vizită-fulger la Kiev

„Voi fi, de asemenea, foarte sincer cu președintele Zelenski și, de asemenea, cu Rada, că aliații NATO nu au livrat ceea ce am promis în ultimele luni”, a declarat Stoltenberg.

„Statele Unite au petrecut șase luni pentru a ajunge la un acord asupra unui pachet, iar aliații europeni nu au livrat muniția promisă. Dar acum sunt încrezător că lucrurile se vor schimba”, a mai spus el.

Stoltenberg a punctat că Congresul american a aprobat acum un pachet de ajutor pentru Ucraina în valoare de peste 60 de miliarde de dolari, semnat rapid de președintele Joe Biden, și un anunț făcut săptămâna trecută de premierul britanic Rishi Sunak privind un angajament „record” față de Kiev.

De asemenea, el a precizat că Germania a fost de acord să furnizeze Ucrainei un nou sistem de apărare antiaeriană Patriot, iar Olanda și-a sporit ajutorul pentru Kiev. El a spus că se așteaptă la alte „noi angajamente care vor urma”.

Jens Stoltenberg face o vizită-fulger la Kiev

„Acest lucru va face diferența – așa cum lipsa de sprijin a făcut diferența”, a precizat Stoltenberg, făcând aluzie la eșecurile ucrainene pe câmpul de luptă.

El a spus că rușii au plătit „un preț ridicat pentru câștiguri teritoriale marginale” și că Ucraina încă mai poate schimba situația.

„Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să se impună. Dar de aceea este atât de urgent ca aliații NATO să facă acum ceea ce am promis și să transformăm aceste angajamente în livrări reale de arme și muniții și sunt încrezător că acest lucru se va întâmpla acum”, a punctat oficialul.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

OMS îndeamnă țările să interzică alimentele bogate în sare

OMS îndeamnă țările să interzică alimentele bogate în sare Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a îndemnat țările să stabilească limite legale privind cantitatea de sare...

Regina Camilla promite că nu va mai achiziţiona noi haine de blană

Regina Camilla promite că nu va mai achiziţiona noi haine de blană Regina Camilla a Marii Britanii şi-a luat angajamentul că nu va mai achiziţiona...

Premierul slovac Fico, grav rănit şi aflat la terapie intensivă, ‘poate să vorbească puţin’

Premierul slovac Fico, grav rănit şi aflat la terapie intensivă, 'poate să vorbească puţin' Premierul slovac Robert Fico, care a fost împuşcat miercuri, este "capabil...

Genocidul comis de Israel a atins un nivel îngrozitor, denunţă Africa de Sud în faţa CIJ

Genocidul comis de Israel a atins un nivel îngrozitor, denunţă Africa de Sud în faţa CIJ Genocidul comis de Israel a atins un nivel îngrozitor,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.