Netanyahu sub presiune (editorial)

Publicat:

Netanyahu sub presiune

Premierul israelian încearcă să evite procesul politic și penal prin amânarea încetării focului în Gaza

Două caracteristici marchează traiectoria primului-ministru israelian Benjamin Netanyahu: amânarea unor decizii importante și punerea supraviețuirii sale politice înaintea oricăror alte interese. E lucrul care împiedică Israelul să accepte încetarea focului în războiul din Gaza.

Netanyahu doreşte cu orice preţ să evite alegerile anticipate. Majoritatea sondajelor indică faptul că alianţa sa ar fi învinsă, ceea ce înseamnă că ar trebui să demisioneze din funcția de prim-ministru și să facă faţă unor procese penale pentru corupție.


Citeşte şi: Doi poliţişti împuşcaţi de un bărbat într-un comisariat din Paris – Stiripesurse.md

Aliații săi de extremă-dreapta cer ca, pentru menținerea coaliției, Israelul să nu accepte nimic ce ar putea fi interpretat drept o victorie a Hamasului, inclusiv un acord care ar pune capăt operațiunilor militare.

Netanyahu sub presiune

Pe de altă parte, familiile ostaticilor cer ca eliberarea lor să fie o prioritate. Iar șansa realistă de a-i aduce înapoi presupune negocierea unei încetări a focului cu Hamas, urmată de schimbul celor răpiți cu deținuți palestinieni.

În sfera internațională Israelul trebuie să facă față presiunilor exercitate de unele țări aliate, care doresc să evite o acțiune de anvergură la Rafah, ceea ce cu siguranță ar spori măcelul civililor palestinieni.

SUA, cel mai important aliat al Israelului, încearcă să-l tempereze pe primul-ministru – dacă nu din umanitarism, atunci pentru că continuarea războiului ar putea să afecteze realegerea președintelui Joe Biden.

Teoretic, nu este imposibilă identificarea unei formule care să armonizeze aceste interese. O încetare temporară a focului, care pentru israelieni să nu sune a capitulare în fața Hamasului, urmată de eliberarea ostaticilor, ar putea fi o alternativă acceptabilă pentru Netanyahu.

Cu toate acestea, preferința lui personală pare să fie aceea de a căuta ceva care poate fi prezentat drept distrugerea totală a Hamasului, oricât de nerealist ar fi acest obiectiv.

O altă problemă este că, dacă primul-ministru nu va extinde războiul în Liban și chiar în Iran, ceea ce pare excesiv chiar și după standardele sale, la un moment dat luptele vor trebui să înceteze, iar guvernul va trebui să răspundă politic pentru greșelile sale.

Oricare ar fi calculele lui Netanyahu, se apropie momentul când el nu va mai putea amâna unele decizii.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Cannes 2024: Regizorul Kirill Serebrennikov critică procesul a două artiste din Rusia

Cannes 2024: Regizorul Kirill Serebrennikov critică procesul a două artiste din Rusia Regizorul rus aflat în exil Kirill Serebrennikov s-a folosit de prezenţa sa la...

Ambasadorul României la Chișinău: Apă potabilă pentru locuitorii comunei Sângereii Noi, cu sprijinul financiar al României

Ambasadorul României la Chișinău: Apă potabilă pentru locuitorii comunei Sângereii Noi, cu sprijinul financiar al României Ambasadorul României în R. Moldova, Cristian-Leon Țurcanu, a vizitat...

Refugiaţii ucraineni din regiunea transnistreană se confruntă cu dificultăți privind accesul la sistemul de sănătate, dar şi la obţinerea unui loc de trai

Refugiaţii ucraineni din regiunea transnistreană se confruntă cu dificultăți privind accesul la sistemul de sănătate, dar şi la obţinerea unui loc de trai  Refugiaţii ucraineni...

Responsabilă ONU: Ajutorul umanitar pentru Ucraina duce lipsă de fonduri

Responsabilă ONU: Ajutorul umanitar pentru Ucraina duce lipsă de fonduri Ajutorul umanitar pentru Ucraina duce lipsă de fonduri, în timp ce necesităţile cresc după doi...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.