Premierul belgian acuză: Mai mulţi membri ai Parlamentului European, plătiţi de o reţea de propagandă rusă

Publicat:

Mai mulţi membri ai Parlamentului European, plătiţi de o reţea de propagandă rusă

Mai mulţi membri ai Parlamentului European (PE) au fost plătiţi pentru a răspândi mesajele Moscovei, a declarat joi premierul belgian Alexander De Croo, potrivit căruia serviciile de informaţii belgian şi ceh ”au colaborat strâns” în această săptămână pentru a destructura o reţea de propagandă rusă, relatează Politico, potrivit stiripesurse.ro.

Şeful guvernului belgian, a cărui ţară asigură în prezent preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene, confirmă astfel unele informaţii dezvăluite miercuri de autorităţile de la Praga.


Mai mulţi membri ai Parlamentului European, plătiţi de o reţea de propagandă rusă

”De exemplu, s-a aflat că Rusia a abordat membri ai Parlamentului European, dar i-a şi plătit, pentru a promova aici propaganda rusă”, a spus De Croo în timpul unei dezbateri în parlamentul federal belgian despre interferenţa străină.

Citeşte şi: Franța, SUA și România ar putea apăra Republica Moldova în cazul unui eventual atac – Stiripesurse.md

El nu a divulgat numele eurodeputaţilor respectivi.

Un purtător de cuvânt al guvernului belgian a declarat pentru Politico că Alexander De Croo s-a referit la decizia guvernului ceh de a sancţiona website-ul de ştiri Voice of Europe, despre care Praga susţine că este parte a operaţiunii de propagandă pro-rusă.

Ministerul de Externe ceh a anunţat miercuri că l-a sancţionat pe oligarhul ucrainean Viktor Medvedciuk, un aliat al preşedintelui rus Vladimir Putin. Un comunicat al diplomaţiei cehe a menţionat că Medvedciuk desfăşura o ”operaţiune de influenţare” din Rusia pe teritoriul Cehiei, prin intermediul Voice of Europe.

Mai mulţi membri ai Parlamentului European, plătiţi de o reţea de propagandă rusă

Potrivit publicaţiei Denik N, care citează o sursă diplomatică cehă, plăţi ar fi ajuns la politicieni din Belgia, Franţa, Germania, Ungaria, Olanda şi Polonia.

Website-ul de ştiri Voice of Europe este în prezent indisponibil, iar cea mai recentă postare pe contul său de X (fosta Twitter) a fost făcută miercuri.

Delphine Colard, purtătoare de cuvânt adjunctă a Parlamentului European, a declarat că în prezent PE ”analizează dezvăluirile” autorităţilor cehe despre Voice of Europe. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Cristina Gherasimov s-a întâlnit cu mai mulți oficiali de rang înalt din Letonia

Cristina Gherasimov s-a întâlnit cu mai mulți oficiali de rang înalt din Letonia Cooperarea moldo-letonă în contextul unor proiecte care să contribuie la parcursul european...

Start lucrărilor de reparație a drumului Soroca-Arionești-Otaci

Start lucrărilor de reparație a drumului Soroca-Arionești-Otaci Au început lucrările de reparație pe șantierul drumului Soroca-Arionești-Otaci, anunță ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. Citește și: ANI le...

PSDE vrea să scape ţara de flagelul traseismului politic

PSDE vrea să scape ţara de flagelul traseismului politic Partidul Social Democrat European (PSDE) a anunțat astăzi, într-o conferință de presă, despre lansarea proiectului Declarației...

ANI le reamintește liderilor partidelor politice că sunt obligați să-și declare averea

ANI le reamintește liderilor partidelor politice că sunt obligați să-și declare averea Autoritatea Națională de Integritate (ANI) le reamintește liderilor partidelor politice despre obligativitatea de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.