Putin nu va interveni nici prin videoconferinţă la summitul G20

Publicat:

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, care boicotează summitul liderilor din G20 ce va avea loc la sfârşitul săptămânii, nu va interveni la reuniune nici măcar prin videoconferinţă, a anunţat joi Kremlinul, informează AFP.

“Nu, nu este prevăzut”, a răspuns purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, întrebat de jurnalişti asupra unui eventual discurs al Vladimir Putin retransmis de la distanţă. “Orice activitate (în cadrul summitului G20) va fi făcută de ministrul afacerilor externe” al Rusiei, Serghei Lavrov, a adăugat Peskov, potrivit agerpres.


Citeşte şi: Ruşii au provocat daune majore în zona portului Ismail

Pentru al doilea an consecutiv, Vladimir Putin nu a răspuns pozitiv la invitaţia de a reprezenta Rusia în cadrul acestei reuniuni, care anul acesta se derulează sâmbătă şi duminică în India, ţară cu care Rusia întreţine relaţii mai degrabă cordiale.

Anul trecut, summitul G20 a avut loc în Bali, Indonezia.

Vizat de un mandat de arestare al Curţii Penale Internaţionale (CPI), care îl acuză de crime de război pentru deportarea de copii ucraineni, şeful statului rus l-a delegat tot pe ministrul său de externe să-l reprezinte şi la summitul BRICS în Africa de Sud, luna trecută.

Kremlinul a calificat acuzaţiile formulate de Haga drept “nule şi neavenite”, iar India nu este oricum semnatara tratatului fondator al CPI.

Spre marea nemulţumire a Washingtonului, New Delhi a refuzat să izoleze Rusia după declanşarea invaziei ruse asupra Ucrainei, date fiind legăturile sale istorice strânse cu Moscova. Rusia rămâne cel mai important furnizor de arme pentru India.

Biroul de presă al prim-ministrului indian Narendra Modi a precizat că acesta din urmă a discutat cu Vladimir Putin la telefon şi “şi-a exprimat nedumerirea” în legătură cu decizia liderului rus.

Citește și : Maia Sandu le cere moldovenilor din Olanda să se întoarcă acasă

G20, la care nu va participa nici preşedintele chinez Xi Jinping, este format din 19 ţări şi Uniunea Europeană (UE), care constituie împreună circa 85% din Produsul Intern Brut (PIB-ul) mondial.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Noul preşedinte al Taiwanului a depus jurământul

Noul preşedinte al Taiwanului a depus jurământul Noul preşedinte al Taiwanului, Lai Ching-te, a depus luni jurământul la palatul prezidenţial din Taipei, alături de vicepreşedinta...

Spania şi Argentina sunt ‘la cuţite’! La mijloc se află soţia premierului iberic

Spania şi Argentina sunt 'la cuţite'! La mijloc se află soţia premierului iberic Ministrul afacerilor externe spaniol Jose Manuel Albares a anunţat luni că l-a...

Ani grei de închisoare pentru un rus care a vrut să dea foc unor birouri militare

Ani grei de închisoare pentru un rus care a vrut să dea foc unor birouri militare O instanţă din Rusia l-a condamnat luni la 25...

Retragerea forţelor americane din Niger a început şi se va încheia cel târziu pe 15 septembrie

Retragerea forţelor americane din Niger a început şi se va încheia cel târziu pe 15 septembrie Retragerea forţelor americane din Niger, o cerinţă a regimului...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.