Reacția Guvernului după ce Dragalin a cerut un sediu nou pentru PA

Publicat:

Reacția Guvernului după ce Dragalin a cerut un sediu nou pentru PA

Guvernul se declară deschis să continue comunicarea instituțională cu Procuratura Anticorupție, în vederea identificării unui sediu nou pentru aceasta, după șefa PA, Veronica Dragalin, a atras atenția supra faptului că instituția nu are un sediu potrivit, fapt ce îi afectează activitatea.

Într-o declarație a purtătorului de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, se subliniază faptul că Executivul înțelege problema cu care se confruntă PA și este deschis în vedere identificării „unor opțiuni acceptabile pentru toate părțile implicate”. Totodată, nu se menționează niciun edificiu care ar putea fi utilizat de PA în calitate de sediu, potrivit zdg.md.


Citește și : Grosu anunță o nouă inițiativă legislativă după ultima decizie a CC

„Guvernul înțelege importanța asigurării condițiilor adecvate pentru Procuratura Anticorupție în lupta împotriva corupției la cel mai înalt nivel. Ca și în cazul altor instituții publice, recunoaștem necesitatea unui sediu adecvat și a resurselor suficiente pentru ca Procuratura Anticorupție să își îndeplinească eficient mandatul său vital.

La rândul nostru, avem toată deschiderea să continuăm comunicarea instituțională cu PA pentru identificarea unor opțiuni acceptabile pentru toate părțile implicate”, se arată într-o declarație a purtătorului de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă.

Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a atenționat, într-un mesaj pe Facebook asupra faptului că, de la începutul lunii aprilie 2024, instituția pe care o conduce nu va putea investiga eficient cazurile de corupție la nivel înalt și nu va putea efectua măsuri special e de investigație pentru a ancheta miniștri, deputați, judecători sau procurori. Motivul ar fi lipsa unui sediu în care să fie suficient spațiu pentru angajarea unui număr mai mare de persoane, așa cum prevede legislația.

„Conform modificărilor legislative, începând cu 1 aprilie 2024, Procuratura Anticorupție a rămas total descoperită cu privire la asigurarea operativă pe dosarele de competența Procuraturii Anticorupție. Adică, pentru infracțiuni de corupție la cel mai înalt nivel (comise de subiecți speciali cum ar fi miniștri, deputați, judecători, procurori), instituția noastră nu are resursele umane și materiale să asigure urmărirea vizuală, interceptări, transmiterea banilor sub control și alte măsuri speciale de investigație”, a subliniat Dragalin.

Potrivit ei, impedimentul principal la acest moment ar fi lipsa de suficient spațiu pentru angajații Procuraturii Anticorupție, în număr de 100 de persoane (ofițeri, specialiști, contabili, funcționari publici care asigură administrația unei instituției), care urmează să fie transferate sau angajate.

„La moment, aproximativ 100 persoane ocupă 950 m2 în clădirea CNA. Este imposibil să ajungem la 198 angajați prevăzut de lege fără spațiu adițional.

Citește și : Liderul de onoare al democraților atenționează despre „sfârșitul” PSDE

Dacă conducătorii instituțiilor de stat vor refuza să permită folosirea spațiilor publice în interesul public (în loc să rămână clădiri goale dar în gestiunea lor de principiu), degrabă nu vom avea nici studenți, nici profesori, nici academicieni în țara noastră, ca rezultat al corupției. Fără fortificarea urgentă a instituției responsabilă de combaterea corupției la nivel înalt transmitem un mesaj greșit că lupta cu corupția, justiția și statul de drept nu este o prioritate pentru țara noastră. Cetățenii noștri merită mai mult”, a scris Veronica Dragalin pe Facebook.

Procuratura Anticorupție se află în prezent în același sediu cu Centrul Național Anticorupție, iar în raportul său pentru 2023, Veronica Dragalin a declarat că o prioritate pentru anul 2024 este obținere unui sediu pentru PA.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Igor Grosu este prezent la Conferința Președinților Parlamentelor din UE

Igor Grosu este prezent la Conferința Președinților Parlamentelor din UE Președintele Parlamentului, Igor Grosu, participă la Conferința Președinților Parlamentelor din Uniunea Europeană, care se desfășoară...

Încasări de peste 781 de milioane la Serviciul Vamal

Încasări de peste 781 de milioane la Serviciul Vamal Serviciului Vamal raportează pentru săptămâna trecută încasări la bugetul de stat de peste 781,4 milioane...

POTOP în China: 11 oameni sunt daţi dispăruţi

POTOP în China: 11 oameni sunt daţi dispăruţi Unsprezece persoane sunt date dispărute în China după ploile torenţiale din sudul ţării, care au provocat inundaţii...

Israelul promite, la începutul Paştelui evreiesc, noi lovituri dure împotriva Hamas

Israelul promite, la începutul Paştelui evreiesc, noi lovituri dure împotriva Hamas Israelul, care sărbătoreşte luni începutul Paştelui evreiesc, se pregăteşte să intensifice presiunea militară în...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.