Reexportul de motorină către Ucraina s-a redus de câteva ori

Publicat:

În octombrie, volumul livrărilor de motorină către Ucraina a fost de 569.000 tone, cu 22% mai mult decât în ​​septembrie și cu 27% mai mult față de aceeași perioadă din 2022, scrie Enkorr, citând date ale Grupului de Consultanță „A-95”.

Creşterea a avut loc chiar şi în condiţiile în care cozile lungi la frontieră au afectat negativ furnizarea de motorină prin transportul rutier, dar şi a unor controale mai stricte a provenienţei motorinei.


Citește și : Alți nouă moldoveni au fost evacuați din Fâșia Gaza

Noi condiţii de import

Astfel, în luna octombrie, volumul importurilor de motorină cu cisterne auto a scăzut cu 12%, la 176.800 tone. Dar companiile au reușit parțial să se reorienteze pe aprovizionarea feroviară și maritimă, ceea ce a făcut posibilă creșterea volumelor importurilor din octombrie, scrie Enkorr.

Un alt factor important a fost faptul că la mijlocul lunii octombrie au fost introduse modificări la Codul Vamal, conform cărora importatorul trebuie să furnizeze un pachet de documente pentru întregul lanț de transport al combustibilului de la producător până la granița cu Ucraina.

Acest lucru a ținut piața tensionată de ceva timp. Dar, potrivit importatorilor, ei și furnizorii au reușit să se adapteze la noile condiții de vămuire.

Polonia și România, principalele sursede furnizare a motorinei în Ucraina

În octombrie, Polonia și România au rămas principalele destinații pentru furnizarea de motorină a Ucrainei.

Astfel în octombrie, volumul de combustibil importat din Polonia aproape că nu s-a modificat față de septembrie și a însumat 121.500 tone.

Furnizarea resursei prin transport rutier a scăzut cu 17%, la 32,2 mii tone, în timp ce pe calea ferată — a crescut cu 7%, la 89,3 mii tone.

În acelaşi timp volumul importurilor de motorină din România a crescut semnificativ, până la 153.000 de tone (+73%).

Principala bază de aprovizionare a fost Constanța, care a reprezentat 41% din totalul importurilor din România. Cel mai mare volum al resursei a fost expediat de la firma Euronova Energies – 76.300 tone, ceea ce este cu 76% mai mult decât în septembrie. În plus, transporturile de la companiile Vitaro Energy și Oscar Downstream au crescut cu 75% la 11.900 tone, respectiv 23.400 tone.

Livrările de motorină din Moldova au scăzut de câteva ori

Creșterea livrărilor din România a fost cauzată şi de încetarea vămuirii mărfurilor de la majoritatea terminalelor din Bulgaria și de la Portul Giurgiulești din Republica Moldova, susţin cei de la Enkorr.

Astfel că livrările de motorină din Moldova (de fapt reexport) au scăzut în luna octombrie la un nivel de câteva ori mai mic, ca în septembrie când a constituit circa 20.000 de tone.

Iurii Eremeev, administratorul firmei Legal Energy SRL (fosta Legalaid), care se ocupă cu reexportul de motorină în Ucraina, spune că a încetat să mai livreze produsul petrolier.

Citește și : Energia electrică se ieftinește

“Practic nu mai livrărm motorină, pentru că verificarea documentelor (în special de provenienţă n.r.) durează circa 15 zile, ceea ce implică costuri suplimentare. Aşa că acum livrăm în special benzină”, a declarat pentru Mold-Street.com, Iurii Eremeev.

Menţionăm că graţie reexportului de motorină în Ucraina, Legalaid SRL a crescut de la o cifră de afaceri minusculă de 200.000 lei în 2021, la peste jumătate de miliard de lei în 2022.

Amintim că la începutul lunii octombrie, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a elaborat o listă cu 32 de porturi și terminale care furnizează motorină rusească în Ucraina, în care apare şi Portul Internaţional Liber Giurgiuleşti (PILG), deţinut şi gestionat de Danube Logistics SRL, firmă aflată acum sub controlul Băncii Europene de Reconstrucţie şi Dezvoltare.

În consecinţă Danibe Logistics a anunţat că oprește operațiunile comerciale cu produse petroliere de origine rusă.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ultima modă în chirurgia estetică: keratopigmentarea

Ultima modă în chirurgia estetică: keratopigmentarea Specialiştii oftalmologi sunt extrem de îngrijoraţi de faptul că o procedură folosită în mod normal pentru eliminarea unor cicatrici...

Şerveţelul cu promisiunea de contract a lui Messi, vândut la licitaţie cu 762.400 de lire sterline

Şerveţelul cu promisiunea de contract a lui Messi, vândut la licitaţie cu 762.400 de lire sterline Şerveţelul pe care FC Barcelona s-a angajat să îl...

Un nou joc din seria Grand Theft Auto va fi lansat în 2025

Un nou joc din seria Grand Theft Auto va fi lansat în 2025 Take Two a anunţat că va lansa un nou joc din seria...

VIDEO – Prezentare de modă istorică în Arabia Saudită. Manechinele au defilat, pentru prima dată, în costume de baie

VIDEO - Prezentare de modă istorică în Arabia Saudită. Manechinele au defilat, pentru prima dată, în costume de baie Arabia Saudită a arătat lumii o...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.