România NU este sursă sau rută pentru migrație ilegală

Publicat:

România NU este sursă sau rută pentru migrație ilegală

Austria blochează admiterea României în spațiul Schengen fiindcă ar permite migrația ilegală. Ministra română de Externe, Luminița Odobescu, a respins această acuzație, într-un interviu acordat ziarului german Die Welt, transmite DEUTSCHE WELLE şi RADOR.

Publicația Die Welt constată că niciodată războiul nu a fost atât de aproape de România ca în prezent. De săptămâni Rusia atacă porturi ucrainene la Dunăre, aflate la granița țării. Stârnește aceasta temeri mari în materie de securitate? Luminița Odobescu crede că “atacurile asupra civililor în apropierea frontierelor noastre arată cât de cinic acționează Rusia în război în fiecare zi. Vedem acum aproape zilnic atacuri asupra porturilor ucrainene la Dunăre. Acestea nu țin cont de nimic, sunt iresponsabile și conțin un potențial de escaladare considerabil”.


În viziunea șefei diplomației române țelul este distrugerea infrastructurii civile, pentru ca Ucraina să nu mai poată exporta cereale în țările din Sudul Global. “Noi condamnăm aceste acțiuni și nu vom înceta să sprijinim Ucraina, astfel încât să-și poată redobândi integritatea teritorială și să devină un membru cu drepturi depline al Uniunii Europene”, a asigurat ea.

Die Welt a constatat de asemenea că “România a devenit de la blocada rusească în Marea Neagră și de la denunțarea acordului vizând cerealele o importantă placă turnantă pentru grânele din Ucraina”. Prin Portul Constanța, dar și prin Dunăre, care, prin canale de legătură, ajunge până la Marea Nordului. Dar este sigură această rută? Luminița Odobescu a precizat: “Canalele noastre navigabile sunt practic folosite 24 de ore din 24. Am investit masiv în infrastructură pentru a majora capacitatea de transport și a face posibil transportul pe timp de noapte”.

România NU este sursă sau rută pentru migrație ilegală

Ministra a adăugat că până acum au fost transportate prin coridoarele de solidaritate instituite de UE mai mult de 22,5 milioane de tone de cereale prin România, ceea ce este considerabil chiar în comparație cu inițiativa vizând tranzitul cerealelor prin Marea Neagră. Cu sprijinul Comisiei Europene și a țărilor membre UE, între care și Germania, autoritățile române lucrează astfel încât capacitatea lunară de tranzit să se dubleze în viitorul apropiat, de la două milioane de tone în prezent, la patru, a mai precizat responsabila.

Marea Neagră “lac rusesc”

Publicația menționată amintește că deja în anul 2014 fostul președinte al României, Traian Băsescu, a avertizat că Marea Neagră e pe cale să devină “lac rusesc”. Au acordat UE și NATO prea puțină atenție României? La care Luminița Odobescu a evidențiat: “Am avertizat deja de ani buni cu privire la ambițiile imperiale ale Rusiei, la fel ca alte țări din Europa de Est. La summitul NATO din acest an de la Vilnius am reușit să consolidăm în declarația finală importanța strategică a Mării Negre”. Amenințările și atacurile Moscovei asupra transportului naval comercial arată cât de importantă este solicitarea României privind o abordare strategică a Mării Negre, a adăugat ea.

În privința ajutorului militar primit de România de la parteneri, în calitate de stat de front al UE, responsabila a precizat că “granița noastră cu Ucraina are o lungime de peste 600 de kilometri. Ţelul nostru a fost și este să întărim descurajarea și apărarea la flancul estic cu ajutorul puternicelor garanții de securitate ale partenerilor noștri”. La summitul NATO de la Vilnius România a obținut un rezultat foarte bun în această privință. “Suntem recunoscători că soldați din SUA, Franța, Olanda, Belgia, Luxemburg, Polonia și Italia sunt staționați prin rotație la noi”. Aceasta este expresia solidarității și a forței comune. “Dincolo de asta, vom sprijini în continuare Ucraina. Suntem parte a alianței care va instrui piloți pentru avioanele de luptă F-16”, a mai precizat ea.

România NU este sursă sau rută pentru migrație ilegală

În privința stării armatei române, Luminița Odobescu a dat pentru Die Welt următoarele asigurări: “Modernizarea armatei noastre este o sarcină importantă, mai ales în condițiile actuale, și avansează bine. Este important să subliniem că toate forțele politice din România sprijină decizia de a majora cheltuielile de apărare la 2,5 la sută din PIB”. Există numeroase oportunități de cooperare cu România în industria de apărare, “și mă bucur de marele interes manifestat de întreprinderi germane”, a mai evidențiat responsabila.

UE sprijină stabilitatea Republicii Moldova

La întrebarea dacă Republica Moldova este amenințată de o răsturnare pro-rusă, șefa diplomației române a arătat că țara vecină de la est “are un guvern puternic, pro-european, și o populație care crede în Europa. A o sprijini este prioritatea noastră”. Republica Moldova este o țară vulnerabilă, afectată și de războiul din Ucraina. Moscova încearcă să o șantajeze, de exemplu prin întreruperea livrărilor de energie. În iarnă, “România a livrat pentru un termen mai lung 90 la sută din necesarul de curent”. La inițiativa României UE a înființat acolo o misiune de parteneriat, pentru a oferi sprijin la “combaterea amenințărilor hibride”. În plus, o platformă de sprijin, la care participă Germania, România și Franța, oferă ajutor direct și coordonează sprijinul financiar pentru acea țară, a mai afirmat Luminița Odobescu.

În privința admiterii Republicii Moldova în UE, responsabila consideră că guvernul de la Chișinău aplică reforme importante în ciuda dificultăților existente. “Obținerea, anul trecut, a statutului de țară candidată la UE a fost un important pas înainte. Dar acest lucru nu este suficient. Acum UE ar trebui să înceapă negocierile de aderare”, a subliniat ea, fiindcă acesta ar fi momentul potrivit pentru asta. “Avem nevoie de o abordare strategică și vizionară pentru acest stat, pentru regiune”, a mai subliniat ministra.

Neprimirea României în Schengen este nemeritată

În privința admiterii României în spațiul Schengen, blocată până acum de Austria, responsabila consideră că “este nemeritat faptul că statele membre nu au luat decizia admiterii noastre, care necesită unanimitate. Populația noastră este dezamăgită și întreprinderile afectate la fel”. România “nu este sursă sau rută pentru migrația ilegală. Dimpotrivă, noi aplicăm cele mai bune practici la protecția granițelor externe și la procedurile de azil și extrădare”. Faptul este confirmat de Comisia Europeană, de Frontex și Europol, a asigurat ea. Toți partenerii recunosc că România protejează eficient frontiera externă a UE.

Dar de ce atunci Austria se opune? Este “greu de înțeles și de explicat, noi suntem hotărâți să ne continuăm eforturile pentru a găsi o soluție constructivă. De aceea am continuat discuțiile cu colegii noștri de la Viena, cu obiectivul clar de a dezamorsa situația”, a precizat responsabila.

România NU este sursă sau rută pentru migrație ilegală

Die Welt amintește că Germania s-a angajat să sprijine admiterea României în spațiul Schengen. O face cu adevărat? Luminița Odobescu s-a declarat recunoscătoare pentru sprijinul clar oferit de Germania, de la cancelar la miniștrii de Externe și Interne. “Nu este doar în interesul României, ci și al întregii Europe, să se identifice cât mai rapid posibil o decizie care să facă posibilă admiterea României în spațiul Schengen”, a subliniat ea. Companii din numeroase state membre UE, “care fac afaceri cu noi, între care și din Germania, cel mai important partener comercial al nostru, sprijină admiterea noastră în spațiul Schengen, pentru a evita costuri care nu sunt necesare la formalitățile vamale”, a adăugat ministra.

Securitatea energetică este crucială

În privința aprovizionării cu energie, Luminița Odobescu a arătat următoarele: “Am văzut de la începutul războiului cât de importantă este securitatea energetică. Aceasta înseamnă și energie la prețuri accesibile pentru cetățenii noștri. În acest scop avem nevoie de o mixtură energetică diversificată. De aceea privim gazele și energia nucleară ca pe niște surse energetice de tranziție, dezvoltând concomitent sectorul energiei verzi”. A fost instalat un cablu de curent ecologic sub Marea Neagră, care va aproviziona cu curent ecologic din Azerbaidjan și Georgia România, Ungaria și restul UE. “Aceasta va aduce România în situația să-și asigure aprovizionarea cu energie, și să ne aprovizionăm și vecinii, cum ar fi Republica Moldova”, a afirmat șefa diplomației române.

În privința migrației, ea a arătat că refugiații din Ucraina au fost primiți cu brațele deschise de români. Guvernul de la București le oferă acces la educație, asistență medicală, servicii sociale și posibilități de acces la piața muncii. “Mai bine de 5,7 milioane de ucraineni au traversat granițele noastre și aproximativ 100.000 s-au decis să rămână în România”, a afirmat ea. În privința migrației legale, România are într-adevăr o mare nevoie de forță de muncă, de exemplu în construcții. Acolo există “reguli foarte severe pentru dobândirea vizei de muncă”, fiind necesare o calificare profesională, învățarea limbii române și un contract de muncă.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Reacția Guvernului, după ce Guțul, Șor și Tauber au participat la parada de la Moscova: ‘Au preferat să fie alături de Kremlin, elogiind războiul’

Reacția Guvernului, după ce Guțul, Șor și Tauber au participat la parada de la Moscova: 'Au preferat să fie alături de Kremlin, elogiind războiul' „Au...

România intră oficial în campania electorală pentru alegerile locale și europarlamentare

România intră oficial în campania electorală pentru alegerile locale și europarlamentare Campania electorală pentru alegerile locale și europarlamentare din 9 iunie începe vineri, 10 mai,...

Geoană: Rusia ‘nu are nici intenția și nici capacitatea de a agresa militar vreun stat NATO’

Geoană: Rusia 'nu are nici intenția și nici capacitatea de a agresa militar vreun stat NATO' Secretarul general adjunct al Alianței Nord-Atlantice, Mircea Geoană, afirmă...

Parlamentari din țările UE, mesaje de susținere a viitorului european al Republicii Moldova

Parlamentari din țările UE, mesaje de susținere a viitorului european al Republicii Moldova Prietenii Republicii Moldova din parlamentele statelor membre ale Uniunii Europene au celebrat...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.