Socor: „Ministerul Justiției a greșit cerând până acum extrădarea lui Șor”

Publicat:

Socor: „Ministerul Justiției a greșit cerând până acum extrădarea lui Șor

Sancțiunile impuse cel mai recent împotriva grupării conduse de oligarhul fugar Ilan Șor constituie un temei foarte bun pentru Republica Moldova în vederea înaintării cererii de extrădare a acestuia. Analistul fundației Jamestown, Vladimir Socor, a explicat la Jurnal TV că până acum Ministerul Justiției a greșit cerând acest lucru. Acum însă, folosindu-se de argumentul sancțiunilor internaționale impuse, RM poate invoca faptul că Ilan Șor destabilizează Republica Moldova folosind drept bază de operațiuni teritoriul statului Israel.

Citeşte şi: Macron NU exclude trimiterea de trupe occidentale în Ucraina – Stiripesurse.md


Executivul de la Chișinău deține, așadar, odată cu impunerea celor mai recente sanțiuni, posibilitatea reală de a cere extrădarea din Israel a fugarului Ilan Șor.

„Cele mai recente sancțiuni impuse împotriva grupării Șor și reprezentanților ei dau posibilitate guvernului Republicii Moldova să ceară Israelului să interzică activitatea politică a lui Ilan Șor pe teritoriul Israelului. Probabil că există o înțelegere la nivelul statului profund la nivelul serviciilor speciale din Israel și din Rusia pentru a-i da posibilitate lui Ilan Șor să destabilizeze Republica Moldova, folosind teritoriul Israelului ca bază de operațiuni”, a precizat comentatorul politic.

Socor: „Ministerul Justiției a greșit cerând până acum extrădarea lui Șor

Mai mult, faptul că până acum au mai existat tentative prin care Ministerul Justiției de la Chișinău a cerut Israelului extrădarea lui Șor nu reprezintă neapărat cea mai rațională decizie, întrucât se cunoaște prea bine faptul că această țară nu-și extrădează propii cetățeni în pofida acuzațiilor aduse într-un dosar.

Totuși, paradigma se schimbă de acum încolo, unde sancțiunile sunt o baza pentru a cere extrădarea reală a lui Ilan Șor în RM.

„Până acum, Republica Moldova sau mai bine spus – unele instituții guvernamentale precum Ministerul Justiției au greșit cerând extrădarea lui Ilan Șor. Se știe că Israelul nu extrădează cetățenii săi proprii indiferent de acuzațiile împotriva lor. E un lucru cunoscut pe plan internațional, mai ales că Ilan Șor chipurile apelează sentința, deci chipurile sentința nu este finală”, a explicat analistul fundației Jamestown.

Socor: „Ministerul Justiției a greșit cerând până acum extrădarea lui Șor

Argumentul central pe care al trebui să-l mai înainteze încă o dată, acum însă fundamentat nu doar prin hotărâre juridică, este dat de felul în care Ilan Șor destabilizează Republica Moldova, aflându-se în tot acest timp pe teritoriul Israelului. Această logică de argumentare, suprapusă peste validitatea celor mai recente sancțiuni impuse, ar trebui să asigure succesul RM în cererea de extrădare a lui Șor.

Citeşte şi: Moldovenii ar putea merge doar cu buletinul în UE – Stiripesurse.md

Mai mult, înseși normele internaționale interzic unui refugiat să utilizeze teritoriul statului-gazdă pentru acțiuni subversive sau destabilizare a unei alte țări.

„Cel mai important este că Israelul îi permite lui Ilan Șor să destabilizeze Republica Moldova în complicitate cu Rusia. Ilan Șor a făcut câteva vizite la Moscova, o întreagă vizită a avut-o și în februarie, luna aceasta, unde a întrevederi cu mai multe personalități ruse, au făcut declarații dușmanoase împotriva Republicii Moldova. Dar în practica internațională asemenea lucruri nu sunt permise. Un refugiat nu are dreptul să folosească teritoriul statului care îi acordă refugiu pentru a destabiliza alt stat. Aceasta trebuie să spună Chișinăul în mod clar și să-i spună Israelului acest lucru”, a punctat în final Vladmir Socor.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mihai Popșoi la Convenția moldo-americană: „Cetățenii noștri stabiliți aici și-au realizat visul american, dar nu au uitat de casă și încearcă să ajute Moldova”

Mihai Popșoi la Convenția moldo-americană: „Cetățenii noștri stabiliți aici și-au realizat visul american, dar nu au uitat de casă și încearcă să ajute Moldova” În...

Ziua Pământului 2024 – care este tema de anul acesta

Ziua Pământului 2024 – care este tema de anul acesta Astăzi, pe 22 aprilie, marcăm Ziua Pământului, o zi dedicată conștientizării și acțiunilor concrete în...

Iranul susţine că doctrina sa nucleară nu include armamentul atomic

Iranul susţine că doctrina sa nucleară nu include armamentul atomic Ministerul de Externe de la Teheran a susţinut luni, prin purtătorul de cuvânt Nasser Kanaani,...

Tauber îl denunță pe Galbur la Procuratură. Pretinde că a fost insultată

Tauber îl denunță pe Galbur la Procuratură. Pretinde că a fost insultată Deputata Marina Tauber depune o plângere la Procuratură pe numele președintelui Partidului Național...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.