SUA au depășit Rusia în ceea ce privește achiziția de mărfuri moldovenești

Publicat:

SUA au depășit Rusia în ceea ce privește achiziția de mărfuri moldovenești

România rămâne principalul partener comercial al R. Moldova, iar pe piața Uniunii Europene am vândut, în primele două luni ale anului curent, 66,9% din produsele noastre. Totodată, SUA au depășit Rusia în ceea ce privește achiziția de mărfuri moldovenești, care a coborât pe locul nouă în topul statelor în care vindem cele mai multe produse autohtone.

Datele Biroului Național de Statistică (BNS) arată că exporturile de mărfuri în ianuarie – februarie 2024 au însumat 601,3 milioane de dolari, cu 12,5% mai puțin comparativ decât în aceeași perioadă a anului 2023, potrivit ziarulnational.md.


Citeşte şi: Camera Reprezentanţilor va vota săptămâna aceasta proiecte separate de ajutoare pentru Ucraina şi Israel

Exporturile de mărfuri destinate țărilor Uniunii Europene au totalizat 402 milioane de dolari, deținând o pondere de 66,9% în totalul vânzărilor de peste hotare.

Pe piața țărilor CSI5 au ajuns produse în valoare de 41,6 milioane de dolari SUA, cu 31,4% mai puțin în raport cu perioada similară din anul 2023, ceea ce înseamnă o cotă de 6,9% în totalul exporturilor.

Principala țară de destinație pentru exporturile noastre de mărfuri rămâne România, unde au ajuns 32,1% din produsele autohtone.

În top urmează, la mare distanță Ucraina, unde am vândut 7,5% din produsele noastre, Germania – 6,8%, Turcia – 6,5%, Italia – 5,6%, Cehia – 5%, Polonia – 4,3%, Statele Unite ale Americii – 3,2%, Federația Rusă – 3% etc.

Citește și : Interesele comune ale Iranului şi Israelului

R. Moldova a vândut peste hotare mașini și aparate electrice și părți ale acestora – 16,6% din totalul exporturilor, cereale și preparate pe bază de cereale – 12,8%, legume și fructe – 12,7%, semințe și fructe oleaginoase – 9%, îmbrăcăminte și accesorii – 6,7%, băuturi alcoolice și nealcoolice – 5,5%, grăsimi și uleiuri vegetale fixate, brute, rafinate sau fracționate – 5,4%, mobilă și părțile ei – 3,9%, petrol, produse petroliere și produse înrudite – 3,9%, fire, țesături, articole textile și produse conexe – 2% etc.

BNS mai transmite că, în ianuarie – februarie 2024, R. Moldova a importat mărfuri în sumă de 1,375 de miliarde de dolari, cu 7,5% mai puțin decât în aceeași perioadă a anului trecut.

Citeşte şi: Camera Reprezentanţilor va vota săptămâna aceasta proiecte separate de ajutoare pentru Ucraina şi Israel

Decalajul considerabil dintre exporturile și importurile de mărfuri a determinat acumularea unui deficit al balanței comerciale în valoare de 773,7 milioane de dolari, cu 25 de milioane de dolari mai puțin decât în primele două luni din anul 2023.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Condiții mai bune de învățământ pentru elevii de la Ulmu

Condiții mai bune de învățământ pentru elevii de la Ulmu Condiții mai bune de învățământ pentru elevii din satul Ulmu, raionul Ialoveni. Gimnaziul din localitate...

România, prima țară din UE care recunoaște alienarea parentală; înstrăinarea părintească, reglementată

România, prima țară din UE care recunoaște alienarea parentală; înstrăinarea părintească, reglementată Președintele Klaus Iohannis a promulgat astăzi PL-x 698/2022 privind modificarea şi completarea Legii...

SA „Termoelectrica” va fi reorganizată

SA „Termoelectrica” va fi reorganizată Principalul furnizor de energie termică din Chișinău SA „Termoelectrica” urmează să treacă prin procedura de reorganizare. Citește și: ANRE va decide...

Un copil de 13 ani a murit în atacul cu sabie din Londra

Un copil de 13 ani a murit în atacul cu sabie din Londra Un băiat de 13 ani a fost ucis marţi într-un atac cu...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.