Substanța care ar putea explica explozia de cancere la tineri: Se găsește din plin în junk food

Publicat:

Substanța care ar putea explica explozia de cancere la tineri: Se găsește din plin în junk food

Oamenii de știință cred că au descoperit o verigă lipsă între modul în care consumul de junk food crește riscul de cancer. Un studiu recent  a descoperit că substanțele chimice produse atunci când se consumă junk food cresc riscul de cancer. Alimentele nesănătoase, precum carnea roșie și zahărul, ar putea inhiba genele care protejează împotriva cancerului.

Medicii știu de zeci de ani că consumul de junk food este legat de un risc mult mai mare de cancer, chiar dacă persoana nu este obeză, dar mecanismul exact este încă în curs de înțelegere. Un studiu realizat în Singapore a analizat efectul metilglioxalului, un compus eliberat atunci când organismul descompune alimentele zaharoase și grase, asupra unei gene care ajută la combaterea tumorilor. În premieră, academicienii au descoperit că metilglioxalul a fost capabil să oprească temporar capacitatea genei BRCA2 de a proteja împotriva formării și creșterii cancerului, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și : Rusia este pregătită să reia negocierile de pace cu Ucraina pe baza acordului nefinalizat la Istanbul

Acesta ar putea explica, cel puțin în parte, de ce cancerele în rândul tinerilor, aparent sănătoși, devin atât de răspândite, în special tumorile la nivelul colonului. De asemenea, echipa a remarcat că studiul contrazice o teorie de lungă durată numită paradigma “două lovituri” a lui Knudson, care spunea că gene precum BRCA2 trebuie să fie complet inactive în organism pentru a crește riscul de cancer.

Aceste gene au rolul de a ajuta la protejarea organismului împotriva cancerului, deși s-a demonstrat că pacienții care moștenesc copii defecte de la părinții lor prezintă un risc crescut de anumite tipuri de cancer, cum ar fi cel de sân și pancreatic.

Metylglyoxalul poate inhiba funcția de prevenire a tumorilor

Dr. Ashok Venkitaraman, autorul studiului și director al Centrului de Cercetare a Cancerului de la Universitatea Națională din Singapore, a declarat pentru Medical News Today: ‘Metylglyoxal declanșează distrugerea proteinei BRCA2, reducând nivelul acesteia în celule. Acest efect este temporar, dar poate dura suficient de mult timp pentru a inhiba funcția de prevenire a tumorilor a BRCA2′.

El a menționat că expunerea repetată, cum ar fi consumul de alimente procesate și de carne roșie, printre altele, ar crește cantitatea de daune aduse unor gene precum BRCA2’. Echipa a analizat efectul metilglioxalului asupra celulelor de la persoane care au moștenit o copie defectuoasă a BRCA2 și care, prin urmare, erau mai predispuse să dezvolte cancer. Ei au descoperit că expunerea la metilglioxal a dezactivat suprimarea tumorii.

‘Este bine documentat faptul că unele persoane prezintă un risc ridicat de a dezvolta cancer de sân, ovarian, pancreatic sau alte tipuri de cancer, deoarece moștenesc de la părinți o copie defectuoasă a genei de prevenire a cancerului – BRCA2’, a declarat Dr. Venkitaraman. ‘Descoperirile noastre recente arată că celulele unor astfel de persoane sunt deosebit de sensibile la efectele metilglicoxalului, care este o substanță chimică produsă atunci când celulele noastre descompun glucoza pentru a crea energie. Am descoperit că metilglioxalul inhibă funcția de prevenire a tumorilor a BRCA2, provocând în cele din urmă defecte în ADN-ul nostru care sunt semne de avertizare timpurie a dezvoltării cancerului’.

Citește și : Moldova SUSPENDĂ Tratatul cu privire la forțele armate convenționale în Europa

În plus, Dr. Venkitaraman a remarcat că nivelurile ridicate de metilglioxal sunt frecvente la persoanele cu diabet și prediabet. ‘Ultimele noastre descoperiri arată că metilglioxalul poate inactiva temporar astfel de gene care previn cancerul, sugerând că episoadele repetate de dietă proastă sau de diabet necontrolat se pot “aduna” în timp pentru a crește riscul de cancer’, a spus el.

Cu toate acestea, echipa a avertizat că, întrucât studiul a fost efectuat pe celule și nu pe oameni, sunt necesare mai multe cercetări pe această temă. Cercetarea se adaugă la o listă lungă de studii care sugerează că dieta ar putea avea un impact asupra riscului de cancer, în special asupra cancerului colorectal. Noul studiu a fost publicat săptămâna trecută în revista Cell.

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Judith Godreche va prezenta la Festivalul de Film de la Cannes un scurtmetraj despre violenţele sexuale

Judith Godreche va prezenta la Festivalul de Film de la Cannes un scurtmetraj despre violenţele sexuale Un scurtmetraj al actriţei şi regizoarei franceze Judith...

Horoscop 8 mai 2024

Horoscop 8 mai 2024 Este o perioadă ideală pentru a manifesta viaţa dorită. Nativii trebuie să renunţe la frici şi să acţioneze, potrivit stiripesurse.ro. Horoscop 8...

Războiul din Gaza, în centrul premiilor Pulitzer 2024

Războiul din Gaza, în centrul premiilor Pulitzer 2024 Războiul din Gaza s-a aflat în centrul premiilor Pulitzer 2024 anunţate luni, distincţiile anuale americane pentru presă...

Taylor Swift dă startul turneului său record în Europa, la Paris

Taylor Swift dă startul turneului său record în Europa, la Paris Megastarul american Taylor Swift dă startul turneului său record în Europa, joi, la Paris,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.