UE va elimina sancţiunile împotriva a doi ruşi şi un slovac (surse Reuters)

Publicat:

UE va elimina sancţiunile împotriva a doi ruşi şi un slovac (surse Reuters)

Uniunea Europeană urmează să elimine sancţiunile împotriva a doi oameni de afaceri ruşi şi a unui cetăţean slovac, au declarat joi agenţiei Reuters două surse diplomatice, precizând că miliardarul Alişer Usmanov nu va beneficia de o astfel de măsură.

Până acum, UE a blocat activele şi a interzis accesul a circa 2000 de persoane fizice şi juridice implicate în invazia rusă în Ucraina sau care au profitat de pe urma războiului, reaminteşte agenţia citată, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și : George Simion nu-i rămâne dator lui Recean: ‘Vrem o singură ţară!’

Unele astfel de restricţii expiră în 15 martie, iar reprezentanţii celor 27 de state membre ale Uniunii au convenit miercuri să le prelungească, fiind însă exceptaţi ruşii Arkadi Voloj şi Serghei Mnodiants şi slovacul Jozef Hambalek.

Voloj este unul din fondatorii companiei ruse Yandex din domeniul internetului. Acuzaţiile împotriva sa şi-au pierdut forţa după ce el a afirmat în vara trecută, pentru prima dată după 24 februarie când forţele Moscovei au început invazia, că războiul Rusiei împotriva Ucrainei este “barbar”.

Mndoianţ este fostul om de legătură cu guvernul al concernului rus Sistema şi membru în consiliul de administraţie al unui grup de reflecţie care oferă Kremlinului consiliere privind politica externă şi de securitate.

Hambalek este liderul clubului de motociclişti naţionalişti ruşi Night Wolves (Lupii Nopţii) în Europa. El a fost acuzat de instruirea motocicliştilor pentru a lupta în Ucraina şi de răspândire de propagandă pro-rusă.

Sursele citate au dezvăluit că Ungaria a făcut lobby pentru eliminarea sancţiunilor împotriva lui Usmanov, însă magnatul cu afaceri în metalurgie şi telecomunicaţii nu a fost considerat un punct slab de pe lista celor sancţionaţi, deoarece a pierdut luna aceasta apelul împotriva sancţiunilor la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE).

Sub rezerva anonimatului, aceiaşi diplomaţi au afirmat că Budapesta a încercat să îl scoată de pe listă şi pe fostul pilot rus de Formula 1 Nikita Mazepin, precum şi pe Viaceslav Kantor, considerat de UE beneficiarul real al producătorului de îngrăşăminte Acron din Rusia.

Dovezile împotriva celor menţinuţi pe listă sunt considerate puternice, iar sugestiile Ungariei au atras “o reacţie masivă”, au susţinut sursele Reuters.

Agenţia precizează că reprezentanţa diplomatică a Ungariei la UE nu a răspuns solicitării de a comenta.

Citeşte şi: Moscova acuză British Council de spionaj pentru Ucraina

Modificările listei vor intra în vigoare înainte de 15 martie şi permit statelor membre ale Uniunii să deblocheze imediat activele lui Voloj, Mndoianţ şi Hambalek.

Vineri, UE va anunţa al 13-lea pachet de sancţiuni legate de Ucraina împotriva Rusiei, în care sunt incluse alte aproape 200 de entităţi şi persoane acuzate de sprijin pentru Moscova în achiziţiile de armament sau de implicare în răpirea unor copii ucraineni.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Liderii mai multor formațiuni politice cer punerea sub învinuire a asociaților fugarului Șor

Liderii mai multor formațiuni politice cer punerea sub învinuire a asociaților fugarului Șor Liderii a patru partide politice cer autorităților de drept să pună...

Comisarul european pentru parteneriate internaţionale, Jutta Urpilainen, efectuează o vizită la Bucureşti

Comisarul european pentru parteneriate internaţionale, Jutta Urpilainen, efectuează o vizită la Bucureşti Comisarul european pentru parteneriate internaţionale, Jutta Urpilainen, efectuează miercuri şi joi o vizită...

Piața imobiliară se schimbă radical în Europa și România: Apartamentele nu mai prezintă interes uriaș

Piața imobiliară se schimbă radical în Europa și România: Apartamentele nu mai prezintă interes uriaș Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală (49%) estimează că...

Șoigu declară că Rusia a „spulberat mitul superiorităţii armelor occidentale” și că vrea să lovească depozitele cu arme din Ucraina

Șoigu declară că Rusia a „spulberat mitul superiorităţii armelor occidentale" și că vrea să lovească depozitele cu arme din Ucraina Rusia va intensifica loviturile asupra...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.