Un nou regulament privind alegerea procurorului general

Publicat:

Un nou regulament privind alegerea procurorului general

Regulamentul privind desfășurarea concursului pentru selectarea procurorului general va fi consultat cu experți din cadrul Comisiei Europene. Anunțul a fost făcut de către președintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, care a precizat că documentul a fost deja elaborat și conține mai multe modificări.

Principala prevedere este că membrii CSP vor trebui să argumenteze punctajul oferit fiecărui candidat la funcția de procuror general. În caz contrar, nota neargumentată ar putea fi exclusă, iar media calculată din punctajul celorlalți membri, potrivit moldova1.md.


Citește și : Cine este oligarhul care deține mall-ul în care a avut loc atacul terorist din Moscova

Președintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, a mai precizat că o altă modificare care a fost introdusă este afișarea publică a borderoului cu punctajul oferit de către membrii CSP, pentru fiecare dintre candidați. Noile măsuri au fost introduse pentru a exclude situațiile anterioare, când unul dintre pretendenți a fost depunctat neargumentat, dar și pentru mai multă transparență.

„Ca să excludem situații similare pentru viitor, legea prescrie: oferi nota, argumentezi, atât în scris, cât și în cadrul deliberărilor. În situația în care un membru al consiliului nu argumentează poziția de ce oferă o notă sau alta, membrii consiliului ar putea, prin votul majorității absolute, să excludă punctajul neargumentat și să formeze media din notele celorlalți membri ai CSP”, a declarat Dumitru Obadă, președintele CSP.

Totodată, președintele CSP a mai spus că, imediat ce vor primi aprobarea de la Comisia Europeană a noului regulament, va fi anunțat un nou concurs pentru selectarea procurorului general.

„Suntem în dialog constant cu Comisia Europeană. Ne propunem în cel mai scurt timp, la începutul lunii aprilie să anunțăm concursul, astfel încât, până la finele lunii mai, sper eu, să avem concursul ăsta încheiat, iar candidatura transmisă Comisiei Vetting”, a adăugat Obadă.

Anterior, Consiliul Superior al Procurorilor a avut două tentative de a alege un procuror general cu atribuții depline.

În primul caz, acest exercițiu a eșuat deoarece au aplicat doar doi candidați.

Citește și : Cum a ajuns Rusia în vizorul ISIS

Ulterior, CSP a organizat un nou concurs, la care s-au înscris șase candidați, iar câștigător a fost desemnat șeful adjunct al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi.

Totuși, acesta nu a ajuns să ocupe fotoliul de procuror general deoarece concursul a fost anulat pe motiv că unul dintre candidați, mai exact Ion Munteanu, a fost depunctat neargumentat de către unul dintre membrii CSP.

Funcția de procuror general este vacantă din luna septembrie a anului trecut, atunci când procurorul general suspendat Alexandr Stoianoglo, a fost demis din funcție printr-un decret prezidențial.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Sonda lunară chineză Chang’e 6, pregătită pentru lansare

Sonda lunară chineză Chang'e 6, pregătită pentru lansare Sonda lunară chineză Chang'e 6 este pregătită pentru lansare într-un moment potrivit la începutul lunii mai, a...

Preşedintele CIO: Ceremonia de deschidere a JO de la Paris ‘va fi de neuitat’

Preşedintele CIO: Ceremonia de deschidere a JO de la Paris 'va fi de neuitat' Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris, programată pe...

La Kiev a fost organizat Primul Summit Ministerial de Politici Sociale dedicat integrării Republicii Moldova și a Ucrainei în Uniunea Europeană

La Kiev a fost organizat Primul Summit Ministerial de Politici Sociale dedicat integrării Republicii Moldova și a Ucrainei în Uniunea Europeană Ministrul Muncii și Protecției...

Stoltenberg: Spionajul prorus nu va împiedica susţinerea Ucrainei de către NATO

Stoltenberg: Spionajul prorus nu va împiedica susţinerea Ucrainei de către NATO Scandalurile ”inacceptabile” de spionaj şi de complot proruse dezvăluite în Germania şi în Regatul...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.