Zelenski confirmă data summitului de pace din Elveţia

Publicat:

Zelenski confirmă data summitului de pace din Elveţia

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a confirmat joi pe reţelele sale de socializare că la Burgenstock, în Elveţia, va avea loc în 15 şi 16 iunie summitul despre aşa-numita Formulă a Păcii promovat de administraţia sa pentru a cere retragerea trupelor ruse de pe întreg teritoriul Ucrainei, transmite EFE, potrivit stiripesurse.ro.

Citeşte şi: SUA acuză Rusia că a folosit un agent chimic în Ucraina – Stiripesurse.md


Şeful statului ucrainean a explicat că data a fost convenită cu preşedinta Elveţiei, Viola Amherd.

Zelenski confirmă data summitului de pace din Elveţia

“Şefi de stat şi de guvern de pe toate continentele sunt invitaţi şi sperăm că vor participa”, a declarat Zelenski, care şi-a exprimat speranţa că summitul “va servi drept platformă pentru a vorbi despre cum poate fi realizată o pace justă şi durabilă pentru Ucraina”, potrivit principiilor dreptului internaţional.

Formula ucraineană pentru pace propune, printre alte obiective, restabilirea securităţii nucleare, alimentare şi energetice, eliberarea tuturor prizonierilor de război şi a civililor deţinuţi, restabilirea integrităţii teritoriale a Ucrainei prin retragerea trupelor ruse.

Zelenski urmăreşte ca un număr cât mai mare de ţări să susţină acest document, în întregime sau în unele dintre punctele sale, pentru a creşte presiunea asupra Rusiei, cu scopul de a pune capăt ocupaţiei militare asupra Ucrainei şi agresiunii ruse împotriva ţării sale.

Zelenski confirmă data summitului de pace din Elveţia

Ucraina a făcut o prioritate din atragerea la summit al unui număr mare de ţări din Africa, Asia şi America Latină.

“Sunt sigur că toate naţiunile iubitoare de pace din lume sunt interesate să participe la summit, pentru că relevanţa acestuia depăşeşte Ucraina”, a scris Zelenski joi pe reţelele sale de socializare.

Kievul a refuzat ca Rusia să fie invitată la summitul din Elveţia, de la care speră să transmită un mesaj puternic de respingere a încălcării legalităţii internaţionale pe care Moscova o comite în Ucraina şi totodată ca un astfel de mesaj să influenţeze Kremlinul. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Prevederile noului curriculum școlar sunt apreciate de părinți. Ce presupun acestea

Prevederile noului curriculum școlar sunt apreciate de părinți. Ce presupun acestea Aceștia cred că noile prevederi vor ajuta la atingerea unui nou nivel în învățământ....

Premierul va conduce delegația Moldovei la lansarea negocierilor de aderare la UE

Premierul va conduce delegația Moldovei la lansarea negocierilor de aderare la UE Premierul Dorin Recean va conduce delegația care va reprezenta Republica Moldova la lansarea...

O firmă de mașini, amendată de guvernul de la Roma pentru că a vândut mașini fabricate în China drept italiene

O firmă de mașini, amendată de guvernul de la Roma pentru că a vândut mașini fabricate în China drept italiene Guvernul italian a amendat o...

EURO 2024: Portugalia, calificată în optimi

EURO 2024: Portugalia, calificată în optimi  Selecţionata Portugaliei s-a calificat în optimile de finală ale Campionatului European de fotbal - EURO 2024, găzduit de Germania,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.